top of page

Arthur Shopenhauer- Eristik Diyalektik

  • dilcihalid
  • 14 Şub
  • 2 dakikada okunur

İrade, tutku ve motivasyon üzerine analizleri ile ünlü, Kant’ın öğrencisi Arthur Shopenhauer’a ait bir kitapla bu sefer buradayım. Bir forumda ismine denk geldiğim ve merak ettiğim ancak 2 sene sonra ancak okuyabildiğim bir kitap. (Gariptir ki okuduktan 2 sene sonra ancak tanıtabiliyorum.)

Kitap aslında eristik diyalektikten bahsetmekte. Eristik diyalektik karşıda atılan iddia doğru veya yanlış olsa dahi senin kendi tezini nasıl haklı çıkarabileceğini gösteren bir tartışmayı kazanma sanatı. Burada önemli olan şey ise kazanmak. Haklı olsan veya haksız olsan dahi… Bu durumu şöyle açıklayabilirim. Örneğin, bir kılıç ustası dövüşürken düelloya yol açan olayda kimin haklı olduğuyla ilgilenmez. Tek dikkat ettiği şey, hamle yapıp isabet ettirmek ve hasmının hamlelerini savuşturmaktır. İşte bu kitapta bir tartışma sırasında haklı çıkabilmek ile alakalı.

Arthur Shopenhauer’a göre eristik diyalektiğin iki yöntemi var. Bu yöntemler içinde ise kullanılabilecek toplam 38 tane hile var. Benim en hoşuma gidenlerden bazıları şunlar:

´  Bir anda çok soru sorma, kızdırma

´  Zorluk çıkarma: İntihar özgürlüğü savunuyorsa: Neden kendini asmıyorsun?

´  Abartmaya zorlama: Karşı tarafı hiddetlendirerek iddialarını daha abartmasını sağlama sonra da abartılan iddialardan birinin yanlış olduğunu tespit edip alt etme

´  Sonucu inkar etme: Teoride doğru ama pratikte yanlış (Buraya Trump’ın “sounds good doesnt work” gif ini koymak istiyorum J)

´  Neden yerine otorite gösterme: Şu doğru kabul ediyor. O söylüyor.

Bunlar birkaç örnek hile JKitapta sadece tartışmayı nasıl kazanacağınız değil, hangi durumlarda tartışmadan sakınacağınızı da belirtiyor. Bu bağlamda kitaptan ve kitap dışından aldığım alıntılarla doğru kişi ile tartışmanın ve gereksiz tartışmadan sakınmanın önemi ile ilgili sözleri söyleyerek yazıyı sonlandırıyorum.

´  Haksız olduğunu hazmedebilecek, adalet duygusuna sahip kişilerle tartış (Aristoteles)

´  Barış gerçekten daha değerlidir (Voltaire)

 

´  Susma ağacının meyvesi barıştır.(Arap Atasözü).

 

´  Uzun bir zaman önce asla bir domuz ile güreş tutmamayı öğrendim. Her ikinizde çamur içinde kalırsınız ancak domuz bundan hoşlanır (George Bernard Shaw).

 

´  Bir delil ile kırk alimi yendim ama 40 delil ile 1 cahili yenemedim (İmam Şafii Rh.a)

 

´  Haklı olduğun halde münakaşayı terk edene de cennetin ortasından bir ev kurulur (Tirmizi, Birr, 58).

 
 
 

Comments


©2021, Halid İpek tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page